Χρήσιμες συμβουλές για κίνηση «εκτός δρόμου» (Off-Roading).

Χώρος συζήτησης για την ασυρμάτη επικοινωνία, τους ιμάντες, εργάτες κτλ.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
tetradusterios
Δημοσιεύσεις: 829
Εγγραφή: Παρ Απρ 06, 2012 8:40 pm
Τοποθεσία: ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Χρήσιμες συμβουλές για κίνηση «εκτός δρόμου» (Off-Roading).

Δημοσίευση από tetradusterios »

Πηγή: http://www.4x4ekdromes.gr/

Χρήσιμες συμβουλές για κίνηση «εκτός δρόμου» (Off-Roading).

Σκέφτεστε να κάνετε την πρώτη σας περιπέτεια 4x4; Ασχετα με τον προορισμό σας είναι σοφό να προετοιμαστείτε πλήρως για αυτήν. Η εκτός δρόμου εξόρμησή επιβάλει διαφορετικές απαιτήσεις στο μέγεθος και την ανθεκτικότητα του τετρακίνητού σας. Πολλά από τα σημερινά 4x4 (SUV κ.α.) δεν έχουν σχεδιασθεί για πραγματική εκτός δρόμου χρήση. Για «σκληρές» εκτός δρόμου περιπέτειες θα χρειαστείτε ένα 4x4 με αμάξωμα πολύ ανθεκτικό στις καταπονήσεις.
Η εξόρμηση εκτός δρόμου μπορεί να είναι από τις πιο διασκεδαστικές εμπειρίες σας με αυτοκίνητο, αλλά πριν ξεκινήσετε για εκείνο τον «άγριο» χωματόδρομο σας έχουμε μερικές συμβουλές που συγκεντρώσαμε από το διαδίκτυο αλλά και από δική μας εμπειρία, για να προετοιμάσετε εαυτούς και το όχημά σας για ασφαλείς και ευχάριστες διαδρομές που θα θέλετε να τις επαναλάβετε με την πρώτη ευκαιρία.

Μερικά πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν ξεκινήσουμε.
Στην προετοιμασία για την πρώτη εκτός δρόμου περιπέτεια υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε φροντίσει πριν φύγετε:
• Εξοικειωθείτε με το όχημά σας πολύ καλά. Είναι βασικό να κατανοήσετε τα όριά σας και τα όρια του οχήματός σας και να μην τα ξεπεράσετε.
• Ενημερωθείτε για τις λειτουργίες της τετρακίνησης και πως να χρησιμοποιήσετε τα σχετικά χειριστήρια. Δείτε που βρίσκεται η ρεζέρβα και ο γρύλος και μάθετε πως χρησιμοποιούνται. Ενημερωθείτε για τις γωνίες προσέγγισης και φυγής του αυτοκινήτου καθώς και για την δυνατότητα διέλευσης από ράμπα έτσι ώστε να μπορείτε να περάσετε από δύσβατα σημεία χωρίς αβαρίες. Βρείτε το χαμηλότερο σημείο του αμαξώματος (συνήθως τα διαφορικά). Αποκτείστε την αίσθηση οδήγησης του οχήματος ιδιαίτερα σε στενά και ανώμαλα περάσματα. Προπονηθείτε με τις κοντές σχέσεις μετάδοσης. Αν το όχημα είναι εφοδιασμένο με χειροκίνητες πλήμνες δοκιμάστε τις. Γνωρίστε σε ποιό ύψος από το έδαφος βρίσκεται η εισαγωγή αέρα του κινητήρα, η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου της μηχανής και τα ηλεκτρικά της ανάφλεξης ώστε να έχετε μια ένδειξη του μέγιστου βάθους νερού που μπορείτε να περάσετε. Ελέγξτε τα φίλτρα αέρα, βενζίνης και λαδιού τον ιμάντα και τις σωληνώσεις να είναι σε καλή κατάσταση. Γεμίστε όλα τα δοχεία υγρών (λάδι, νερά, φρένα κ.λ.π.) και φυσικά το τεπόζιτο της βενζίνης.

• Σιγουρευτείτε ότι το 4x4 βρίσκεται σε άριστη κατάσταση για εκτός δρόμου χρήση. Πριν αφήσετε τον «πολιτισμό» πίσω σας κάντε γενικό έλεγχο του οχήματος και κάντε προληπτικό service αν χρειάζεται. Ελέγξτε την καλή κατάσταση και πίεση των ελαστικών καθώς και της ρεζέρβας. Ελέγξτε τυχόν διαρροές κάτω από το αυτοκίνητο (λάδια κ.α.) και κάντε οπτικό έλεγχο για μηχανικά προβλήματα στο κάτω μέρος του (π.χ. κρεμασμένη εξάτμιση). Ολες οι επισκευές πρέπει να γίνουν ΠΡΙΝ ξεκινήσετε.
• Εσω έτοιμος, προετοιμάσου ακόμη και για το χειρότερο ενδεχόμενο. Ποτέ δεν ξέρεις αν και πότε θα κολήσεις κάπου η θα πάθεις βλάβη, χωρίς βοήθεια τριγύρω. Ετσι βεβαιώσου ότι θα πάρεις μαζί σου τα απαραίτητα εφόδια για «έκτακτες ανάγκες». Πάντοτε λάβε υπόψη την πιθανότητα της επιδείνωσης του καιρού.
• Ταξιδέψτε με έναν τουλάχιστο συνεπιβάτη και ακόμα καλύτερα με ένα ακόμα εξοπλισμένο 4x4.
• Ενημερώστε κάποιον (υπεύθυνο φίλο ή συγγενή) που πηγαίνετε και ορίστε συγκεκριμένη ώρα επικοινωνίας για να τον ενημερώσετε για ότι π.χ. φτάσατε στον προορισμό σας. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τον αριθμό του τηλεφώνου του και ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ να επικοινωνήσετε την προκαθορισμένη ώρα για να προλάβετε την τυχόν ενεργοποίηση των ομάδων διάσωσής σας !!
• Δώστε μεγάλη σημασία στο πως θα φορτώσετε το αυτοκίνητο. Ολα τα φορτία θα πρέπει να κατανεμηθούν όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Βαρειά φορτία στο πίσω μέρος θα χαμηλώσουν τον πίσω πρόβολο και μπορεί να ελαττώσουν δραστικά την γωνία φυγής ή/και την απόσταση από το έδαφος. Επίσης μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και την πρόσφυση των εμπρός τροχών (βλέπε υποστροφή). Αν φορτώσετε πράγματα σε σχάρα επάνω από το όχημα σιγουρευτείτε για το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο και την σωστή κατανομή του. Υπερβολικά φορτία στην σχάρα ανεβάζουν το κέντρο βάρους του οχήματος και το κάνουν: επικίνδυνο στις στροφές, να ταλαντώνεται πλευρικά στις λακούβες, ευπαθές σε πλευρικούς κ.α. ανέμους. Υπολογίστε επίσης και το αυξημένο ύψος σε χαμηλά περάσματα.
• Οργάνωσε την διαδρομή από πρίν. Θυμήσου ότι "το μισό ταξίδι γίνεται προετοιμάζοντάς το", είναι κρίμα να χάσεις αυτή την χαρά. Η καλή ετοιμασία απαιτεί σίγουρα εμπειρία και πάντοτε χάρτη. Πάντα γνώριζε που βρίσκεσαι, που πηγαίνεις και ποια διαδρομή θα ακολουθήσεις. Υπολόγισε τον χρόνο σωστά ! Οι διαδρομές που φαίνονται σύντομες στον χάρτη ή βάσει χιλιομέτρων υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να πάρουν πολλές – πολλές παραπάνω ώρες σε εκτός δρόμου διαδρομές ! Ετσι φρόντισε να επαρκέσει ο χρόνος και πάντοτε υπολόγιζε την ώρα που θα νυχτώσει στο σημείο που θα βρίσκεσαι.

Τι προσέχουμε στον δρόμο.
Εφαρμόστε τους «καλούς τρόπους της εκτός δρόμου οδήγησης»:
Περιβάλλον: προσέχετε για τυχόν ζημιές μπορούν να γίνουν στο περιβάλλον από εσάς και το όχημά σας.
Χωματόδρομοι: μην ανοίγετε νέες διαδρομές, μείνετε στις ήδη υπάρχουσες. Γιατί: σε περίπτωση που κάτι σας συμβεί κανείς δεν θα μπορέσει να σας εντοπίσει και βοηθήσει. Το 4x4 θα τραυματίσει το έδαφος και μπορεί να προκαλέσει διάβρωσή του, θα τραυματίσει την χλωρίδα ή/και πανίδα. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κάνετε ζημιά στο όχημά σας.
Σκουπίδια: μην τα πετάτε, μαζέψτε τα σε μια σακούλα σκουπιδιών για να τα πετάξετε σε κάδο όταν βρεθείτε πίσω στον «πολιτισμό». Προσέξτε ιδιαίτερα τα αποτσίγαρα για κίνδυνο πυρκαγιάς.
Σπινάρισμα: μην σπινάρετε τους τροχούς σας άσκοπα. Χαλούν την επιφάνεια του εδάφους και οδηγούν στην διάβρωσή του με τις επερχόμενες βροχές. Επίσης δημιουργούμε πρόβλημα στους επόμενους χρήστες του χωματόδρομου σκάβοντας βαθύτερα τις «ροδιές».
Βράχια: αν χρησιμοποήσετε βράχια για το ξεπέρασμα ενός εμποδίου (π.χ. νεροφάγωμα) καλό είναι να τα επαναφέρετε στην προηγούμενη θέση τους.
Το γνώθι σ'αυτόν: αφήστε τον εγωισμό σας στο σπίτι. Κάθε όχημα και κάθε οδηγός έχει τα όριά του. Μπορείτε να αποφύγετε ζημιές και κυρίως τραυματισμούς αν αποφύγετε περάσματα ή «πατήματα» για τα οποία δεν έχετε την σιγουριά ότι θα τα καταφέρετε !
Αγρια ζωή: μην ενοχλείτε την άγρια ζωή που μας περιβάλλει. Ούτε τα φυτά ούτε τα ζώα. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπει ως επισκέπτες στο σπίτι τους !
Ταχύτητα: οδηγείτε σιγά. Απολαύστε το τοπίο, ζήστε την εξοχή στο μέγιστο. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε τον χρόνο σας σε επισκευές που θα είχαν αποφευχθεί αν πηγαίνατε πιο σιγά. Στο κάτω κάτω δεν κάνουμε ράλυ!
Συνάντηση: όπως και στην άσφαλτο μένετε στην δεξιά πλευρά του δρόμου. Ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα δεν υπάρχει ορατότητα για αντίθετα ερχόμενα αυτοκίνητα, ποδήλατα κ.λ.π. Σε στενά περάσματα όπου χωρά μόνο το ένα όχημα ο κανόνας είναι να παραχωρεί την προτεραιότητα το πιο ευέλικτο όχημα ή ο πιο έμπειρος οδηγός. Οταν συναντώνται δυο αντίθετα κινούμενα οχήματα, σε σημείο με κλίση και δεν υπάρχει αρκετός χώρος και για τα δύο, τότε προτεραιότητα έχει αυτό που ανεβαίνει.
Καταλύτης: Προσέχετε που σταματάτε το αυτοκίνητό σας ! Ο καταλύτης έχει πολύ μεγάλη θερμοκρασία και αν βρεί καλό προσάναμα, όπως π.χ. χόρτα, τότε δεν θα αργήσει να λαμπαδιάσει το αγαπημένο σας μεταφορικό μέσο μαζί με το περιβάλλον πράσινο ! Ετσι ο καταλύτης από προστάτης του περιβάλλοντος θα γίνει ο καταστροφέας του.

Τεχνικές οδήγησης.

Οταν οδηγούμε εκτός δρόμου πρέπει να γνωρίζουμε πως να κινηθούμε σε όλα τα εδάφη που θα συναντήσουμε και κάτω από διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Η εκτός δρόμου οδήγηση είναι ένα παιχνίδι τεχνικής και φινέτσας: ο στόχος είναι η ελάχιστη επίπτωση στο έδαφος, ταυτόχρονα με το ξεπέρασμα της όποιας δυσκολίας. Ακολουθούν μερικές γενικές οδηγίες για να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις δυσκολίες.

Εκτός δρόμου οδήγηση σε όλα τα εδάφη.
Πάντα ο οδηγός ελέγχει το όχημα, ποτέ μην αφήσετε το όχημα να σας πηγαίνει όπου αυτό θέλει !
Ο έλεγχος της πορείας με το τιμόνι απαιτεί ακρίβεια, πάντα περνάμε τις ρόδες μας από εκεί που θέλουμε.
Τα φρένα πρέπει να χρησιμοποιούνται ελάχιστα και πολύ μαλακά. Ολες οι κινήσεις πρέπει να γίνονται με ευλαβική ακρίβεια. Πατάμε ή αφήνουμε το γκάζι απαλά ώστε να μην σπινάρουν οι τροχοί στην επιτάχυνση ή μπλοκάρουν στην επιβράδυνση.
Κάθε εμπόδιο θα πρέπει να προσεγγίζεται με την μικρότερη δυνατή ταχύτητα, αλλά αρκετή ώστε να ξεπεραστεί. Ενεργοποιήστε την τετρακίνηση πριν την χρειαστείτε. Μην περιμένετε να κολήσετε πρώτα ! Χρησιμοποιήστε τις κοντές σχέσεις μετάδοσης έγκαιρα ώστε να μην κουράσετε το 4x4.
Οποτε δεν είστε σίγουρος για το έδαφος χρησιμοποιήστε τις κοντές σχέσεις. Μην αλλάζετε τις ταχύτητες σε πέρασμα νερού, σε απότομη ανηφόρα ή κατηφόρα ή σε πέρασμα άμμου. Μην οδηγείτε με τους αντίχειρες μέσα από την στεφάνη του τιμονιού, απότομα κλωτσήματα του τιμονιού θα σας τραυματίσουν.
Δείτε την διαβάθμιση των δρόμων εδώ.

Πέρασμα από στενά σημεία.
Περάστε το 4x4 πιο κοντά στα εμπόδια από την πλευρά του οδηγού, έχετε καλύτερη εκτίμηση των περιθωρίων σας βγάζοντας το κεφάλι έξω από το αυτοκίνητο. Σε εξαιρετικά οριακές περιπτώσεις χρησιμοποιήστε τον συνοδηγό για να σας καθοδηγήσει, συμφωνόντας από πριν τις σχετικές χειρονομίες συννενόησης.

Πέρασμα από βαθειές «ροδιές».
Οι χωματόδρομοι πολές φορές φθείρονται εκεί που περνούν οι τροχοί δημιουργώντας αυλάκια τις λεγόμενες «ροδιές». Πολλές φορές οι ροδιές είναι τόσο βαθιές που το 4x4 «βρίσκει» από κάτω. Για να το αποφύγουμε πρέπει να πατήσουμε τους τροχούς μας ανάμεσα στις ροδιές και αριστερά ή δεξιά τους.

Πέρασμα από άμμο, χιόνι ή λάσπη.
Οταν φτάσετε σε βαθειά άμμο, σε χιόνι ή σε λάσπη ξεφουσκώστε τα λάστιχα για να αυξηθεί η επιφάνεια επαφής με το έδαφος και να έχετε καλύτερη πρόσφυση. Προσέξτε γιατί το ξεφούσκωμα θα ελατώσει την απόσταση του οχήματος από το έδαφος. Θυμηθείτε να ξαναφουσκώσετε τα λάστιχα μετά. Εννοείται ότι για την ομοιόμορφη πίεση των ελαστικών είναι απαραίτητο ένα πιεσόμετρο.
Κινηθείτε με σταθερή ταχύτητα και χρησιμοποιήστε την «φόρα» (βλέπε αδράνεια) για να περάσετε τα «δύσκολα». Μην κόψετε ταχύτητα και μην σταματάτε για να μην κολήσετε. Μην σπινάρετε τους τροχούς χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη ταχύτητα στο σαζμάν από την κανονική. Αν οι τροχοί αρχίσουν να σπινάρουν αφήστε απαλά το γκάζι για να επανακτήσουν την πρόσφυση.
Αν χάσετε την πρόσφυση και μόλις που κινείται το όχημα, δοκιμάστε την γρήγορη κίνηση του τιμονιού δεξιά – αριστερά (όχι υπερβολές) για να να «γαντζώσουν» λίγο τα λάστιχα στο έδαφος.
Αν λόγω λάσπης οδηγείτε υποχρεωτικά μέσα στις «ροδιές» πάντα ελέγχετε που «βλέπει» το τιμόνι σας. Το 4x4 θα ακολουθεί τις «ροδιές» ανεξάρτητα από το που είναι στραμμένοι οι εμπρός τροχοί του. Αν σε κάποιο σημείο αποκτηθεί ξαφνικά η πρόσφυση τότε υπάρχει κίνδυνος απότομης στροφής με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Θυμηθείτε ότι το σκληρό «πακτωμένο» χιόνι που περάσατε το πρωί μπορεί να γίνει αδιάβατο μόλις μαλακώσει το μεσημέρι. Για τον ίδιο λόγο το σκληρό χιόνι μετά από τη διέλευση μερικών οχημάτων μπορεί να γίνει αδιάβατο.

Πέρασμα πάνω από βράχια, κορμούς, χαντάκια και εμπόδια.
Πάντοτε να ελέγχετε για κρυμένα εμπόδια όπως κορμούς βράχια και λακούβες όταν περνάτε από νερά, χιόνια, ψηλά χόρτα ή βαθειές λάσπες. Οταν θέλετε να περάσετε από εμπόδια όπως ένα χαντάκι είναι καλύτερα να το περάσετε υπό γωνία έτσι ώστε μόνο ένας τροχός να βρίσκεται μέσα στο χαντάκι κάθε στιγμή. Αυτό επιτρέπει στους υπόλοιπους τροχούς να έχουν καλή πρόσφυση με το έδαφος. Αν περάσετε κάθετα από το χαντάκι τότε ολόκληρος ο άξονας θα πάψει να δίνει κίνηση και θα δυσκολευτείτε περισσότερο.
Πριν περάσετε από μεγάλα βράχια ίσως χρειαστεί να δημιουργήσετε μια μικρή ράμπα από μικρότερα βράχια εμπρός και πίσω από το εμπόδιο ώστε να μετριάσετε την απότομη κλίση του εμποδίου. Επειδή στο κάτω μέρος του οχήματός σας βρίσκονται πολλά ευαίσθητα αλλά ζωτικά εξαρτήματα όπως διαφορικά, άξονες, κιβώτιο ταχυτήτων, λεκάνη λαδιού, τεπόζιτο καυσίμου κ.α. είναι πολλές φορές προτιμότερο να περάσετε ένα εμπόδιο πατώντας με την ρόδα επάνω του και περνώντας προσεκτικά, παρά να το περάσετε ανάμεσα από τους τροχούς στο κέντρο του οχήματος.

Ανέβασμα λόφων.
Πριν ανεβείτε έναν απότομο λόφο καλό είναι πρώτα να τον ελέγξετε περπατώντας. Θα είναι πολύ δυσάρεστο να ανακαλύψετε μια απότομη στροφή στο τέλος του, όταν εσείς δεν θα βλέπετε τίποτα εκτός από ουρανό και το καπό του 4x4 !
Θυμηθείτε ότι μπορεί να χρειαστεί να κατεβείτε τον λόφο που μόλις ανεβήκατε. Αν δεν θα μπορείτε να τον κατεβείτε τότε μην ανεβείτε καθόλου εκτός κι αν υπάρχει σίγουρη διέξοδος από την άλλη πλευρά.
Οταν ανεβαίνετε χρησιμοποιήστε την μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορεί να σας «βγάλει» την ανηφόρα χωρίς αλλαγή ταχύτητας. Αν επιλέξετε μεγαλύτερη δεν θα βγεί η ανηφόρα, ενώ αν επιλέξετε μικρότερη, οι τροχοί μπορεί να σπινάρουν και να χάσετε την πρόσφυση. Ο γενικός κανόνας είναι η χρήση 2ης κοντής ταχύτητας για το ανέβασμα και 1η κοντή για το κατέβασμα. Αν υπάρχουν μπλοκέ διαφορικά ενεργοποιήστε τα.
Ευθυγραμμίστε το όχημά σας με την μέγιστη κλίση της ανηφόρας ώστε να έχετε την πιο ομοιόμορφη κατανομή φόρτισης των τροχών κι έτσι την ομοιόμορφη πρόσφυση. Δώστε γκάζι στο κάτω μέρος και κόψτε γκάζι στο τελείωμα της ανηφόρας. Πάντοτε προετοιμαστείτε για αποτυχημένη ανάβαση. Υπολογίστε τότε τον τρόπο που θα επιστρέψετε.
Αν θα πρέπει να σταματήσετε σε μεγάλη ανηφόρα, σβύστε την μηχανή και αφήστε την ταχύτητα στο κιβώτιο. Τοποθετήστε βράχια και κορμούς για τάκους πίσω από τους τροχούς.

Κατέβασμα από αποτυχημένη ανάβαση.
Αν το όχημα σβύσει στην ανηφόρα, πατήστε φρένο, βάλτε όπισθεν, αφήστε τον συμπλέκτη και το φρένο ταυτόχρονα και γυρίστε το κλειδί για να ανάψει η μηχανή. Αφήστε το όχημα να κυλίσει αργά πίσω φρενάροντας μόνο με την μηχανή. Θυμηθείτε ότι στην οπισθοπορεία, η ορατότητα είναι περιορισμένη, το τιμόνι «κόβει» πιο απότομα και τα κλωτσήματα του τιμονιού είναι πολύ βίαια. Μην επιχειρήσετε να στρίψετε σε απότομη κλίση γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανατραπείτε.

Πέρασμα μέσα από νερά.
Τα περισσότερα 4x4 μπορούν να οδηγηθούν σε νερό που φτάνει μέχρι το ύψος των αξόνων τους χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις. Οταν το νερό είναι βαθύτερο πρέπει να ξέρετε που βρίσκεται η εισαγωγή του αέρα και τα ηλεκτρονικά της μηχανής (ο «εγκέφαλος») ώστε να μην πάρουν νερά. Σβύστε τους προβολείς και αφήστε τους να κρυώσουν ώστε να μην ραγίσει το τζάμι τους από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.
Αν βάλετε ένα ταπέτο επάνω στην μάσκα και το καπό του 4x4 πριν μπείτε σε βαθειά νερά, θα ελαχιστοποιήσετε το νερό που θα μπεί στην μηχανή. Κινηθείτε με σταθερή και σχετικά μικρή ταχύτητα ώστε να σχηματίσετε ένα μόνιμο «κύμα» στο εμπρός μέρος το οποίο θα ελατώσει το ύψος του νερού πίσω από τον προφυλακτήρα. Ετσι θα μειώσετε την ποσότητα του νερού που θα πεταχτεί στην εισαγωγή αέρα μηχανή και τα ηλεκτρικά της ανάφλεξης, από το βεντιλατέρ. Αν χρειαστεί να περάσετε σε πολύ βαθύ νερό τότε αποσυνδέστε το βεντιλατέρ για να μην καταστραφεί η φτερωτή του από την αντίσταση του νερού.
Επιλέξτε 1η κοντή ταχύτητα, ενεργοποιήστε τα μπλοκέ διαφορικά και κινηθείτε ευθεία.
Οταν περνάτε ρηχά ποτάμια με γρήγορη ροή νερού, διασχίστε τα υπό γωνία και προς την πηγή τους. Ετσι ελαχιστοποιείτε την πίεση του νερού πάνω στο όχημα. Ποτέ μην προσπαθήσετε να περάσετε βαθειά και γρήγορα κινούμενα ποτάμια γιατί θα σας παρασύρει το ρεύμα ! Θυμηθείτε ότι με κλειστές τις πόρτες το 4x4 μπορεί να αρχίσει να «επιπλέει» σε βαθειά νερά !
Πριν απο κάθε δύσκολο πέρασμα και ειδικά σε νερά, προσδέστε τον ιμάντα ρυμούλκησης στα κατάλληλα σημεία του αυτοκίνητου και στερεώστε την ελεύθερη άκρη του κάπου ψηλά ώστε να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο ρυμούλκησης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι μέχρι κι αδύνατη όταν βρίσκεστε κολημένος μέσα στα νερά και τη λάσπη.
Φρενάρετε αρκετές φορές μετά από πέρασμα νερών ώστε να στεγνώσετε τα φρένα σας.

Αν σβύσει η μηχανή σε μεγάλη κλίση.
Αν το αυτοκίνητο κοντεύει να σβήσει σε μεγάλη ανηφόρα, ΜΗΝ ΠΑΤΗΣΕΤΕ το αμπραγιάζ ! Κάτι τέτοιο θα επιταχύνει την «κάθοδό» σας. Αντίθετα σβύστε την μηχανή και πατήστε δυνατά το φρένο. Μετά τραβήξτε και το χειρόφρενο.
Αφού διαλέξετε την πορεία σας, ελαφρά πατήστε το αμπραγιάζ, βάλτε όπισθεν αφήστε το αμπραγιάζ και ταυτόχρονα αφήστε απαλά το φρένο και το χειρόφρενο. Μετά ξεκινήστε την μηχανή.

Αν κολήσετε.
Αν κολήσετε σε βράχο ή κάποιο κορμό πρώτα ελέγξτε την κατάσταση για να εκτιμήσετε τον καλύτερο τρόπο να ελευθερώσετε το 4x4 χωρίς αβαρίες. Αν κολήσατε σε κάτι μετακινήσιμο, σηκώστε το 4x4 με τον γρύλο και βγάλτε το εμπόδιο. Αν κολήσετε σε μη μετακινήσιμο εμπόδιο, σηκώστε το όχημα με τον γρύλο και προσπαθήστε να γεμίσετε το σημείο με πέτρες ή άλλα υλικά ώστε να μπορέσετε να το ξεπεράσετε. Αν ο γρύλος βυθίζεται στο έδαφος βάλτε τον να πατήσει σε ένα γερό σανίδι. Ποτέ μην μπαίνετε κάτω από ένα όχημα σηκωμένο σε γρύλο !!
Ελατώστε την πίεση των ελαστικών (σε περίπου 10 psi) για μεγαλύτερη επιφάνεια με το έδαφος και καλύτερη πρόσφυση. Η ελάττωση της πίεσης συνεπάγεται βέβαια και την μείωση της απόστασης του οχήματος από το έδαφος. Ενεργοποιήστε τα μπλοκέ διαφορικά αν υπάρχουν και βάλτε την μεγαλύτερη δυνατόν ταχύτητα στο σαζμάν. Καθαρίστε την περιοχή των τροχών όπου πρόκειται να πατήσουν, φτυαρίζοντας την λάσπη, χιόνι ή άμμο ώστε να μπορέσετε να ξεκινήσετε. Για ενίσχυση της πρόσφυσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταπέτα, μικρά κλαδιά, πέτρες, σανίδια ακόμη και πανιά στο έδαφος εμπρός από τους τροχούς. ΠΡΟΣΟΧΗ με ελατωμένη πίεση στα ελαστικά ΠΟΤΕ δεν τρέχουμε !
Οι χιονοαλυσίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξίσου καλά και σε λάσπες. Συνήθως θα τις φορέσετε στους πίσω τροχούς, ειδικά αν ανεβαίνετε ή ρυμουλκείτε κάποιον. Μερικές φορές θα χρειαστεί να φορεθούν στους εμπρός ή και στους 4 τροχούς.
Ο καλύτερος τρόπος αποκόλησης είναι η χρήση του «εργάτη». Ο εργάτης είναι απαραίτητος για τις μοναχικές extreme εξορμήσεις αφού δεν υπάρχει δεύτερο όχημα για βοήθεια. Σαν σημείο πρόσδεσης του συρματόσχοινου (άγκυρα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλο όχημα, κάποιο δένδρο ή βράχια. Στην περίπτωση πρόσδεσης σε δέντρο θέλει πολύ προσοχή ώστε να μην πληγωθεί ο φλοιός του κορμού κι έτσι καταδικαστεί σε θάνατο. Γι’ αυτό χρησιμοποιείστε τους ειδικούς ιμάντες. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλο πρόσφορο σημείο πρόσδεσης, μπορείτε να χρησιμοποιείσετε μια θαμμένη ρεζέρβα. Ποτέ μην ξεκινάτε την ρυμούλκηση με τον εργάτη να έχει λιγότερες από 5 στροφές συρματόσχοινο στο τύμπανο. ΠΡΟΣΟΧΗ: η χρήση του εργάτη απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και προφυλάξεις. Η χρήση του εγκυμονεί πάντοτε σοβαρότατο κίνδυνο τραυματισμού.

Αν δεν μπορείτε να ξεκολήσετε ή χαθήκατε.
Καλύτερα μείνετε στο όχημά σας και να προσπαθήσετε να γίνεται «ορατοί» στους άλλους οδηγούς. Ψυχραιμία !, ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σας. Ασχοληθείτε με «θετικές» σκέψεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και μην πανικοβάλεσθε.
Αν χαθήκατε παρατηρείστε το τοπίο γύρω σας και ειδικά τα σημαντικά στοιχεία του όπως κορυφές βουνών, ποτάμια κ.λ.π. και συσχετίστε τη θέση τους με την δική σας στον χάρτη (αν βέβαια έχετε GPS και κατάλληλο χάρτη δεν μπορείτε να χαθείτε !). Προσπαθείστε να θυμηθείτε την πορεία που σας έφερε ως εκεί. Εμπιστευθείτε τον χάρτη και την πυξίδα σας και μην περιφέρεστε άσκοπα. Αν είστε σε δρόμο μην βγείτε από αυτόν.
Αν σε λογικό χρόνικό διάστημα δεν υπάρχει καμμία επιτόπια λύση του προβλήματος, τότε μόνο αποφασίστε την εγκατάλειψη του οχήματος. Καλύτερο είναι να περπατήσετε με το φως της μέρας και όχι τη νύκτα. Αποφύγετε τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Αν είναι νύχτα ή είσαστε τραυματισμένος ή έχετε σχεδόν εξαντληθεί τότε μείνετε όπου είστε. Πολλές φορές σκόπιμο είναι να αφήσετε ένα σημείωμα με την κατεύθυνση που βαδίζετε, τον προορισμό σας και την ημερομηνία και ώρα που εγκαταλείψατε το όχημα. Κάνετε σήματα ώστε να μπορούν να σας δουν τα συνεργεία αναζήτησής σας, όπως σήματα καπνού, φωτιά (προσοχή στα δάση μας !!!) σινιάλα με χρωματιστά υφάσματα (π.χ. τζάκετ).
Στην έσχατη ανάγκη, κατηφορίστε ένα ρέμα ή ποτάμι. Τις περισσότερες φορές θα σας οδηγήσει σε δρόμο ή οικισμό.

Εξοπλισμός ανάγκης.

Συγκεντρώστε τα επόμενα πράγματα ανάγκης σε ένα κιβώτιο για να το έχετε μαζί σας στις εξορμήσεις. Στερεώστε και δέστε καλά όλα τα αντικείμενα στο όχημά σας, γιατί σε ανωμαλίες του δρόμου και απότομο φρενάρισμα αυτά μπορεί να εκτοξευθούν στους επιβάτες με άσχημα επακόλουθα. Παρότι είναι απίθανο να χρειαστεί, καλό είναι να κουβαλάτε εξοπλισμό για κάμπινγκ και αρκετό νερό και τροφή για μερικές ημέρες σε αντίξοο περιβάλον.

Λίστα πραγμάτων που «πρέπει» να έχουμε:
• Κουτί πρώτων βοηθειών (ιώδιο, επίδεσμοι, αυτοκόλητοι επίδεσμοι, οξυζενέ, οινόπνευμα, ασπιρίνες, αντηλιακό, αντικουνουπικό, ανακουφιστικό για εγκαύματα – τσιμπήματα).
• Φάρμακα που τυχόν παίρνουμε.
• Ρεζέρβα.
• Ενα καλό γρύλο και ένα γερό σανίδι για βάση του.
• Τρόμπα για φούσκωμα ελαστικών, ποδοκίνητη / χειροκίνητη ή ηλεκτρική.
• Πυροσβεστήρα.
• Δοχείο με αντιψυκτικό υγρό για το ψυγείο.
• Δοχείο με λάδι για την μηχανή (μια αλλαγή) και φίλτρο λαδιού.
• Δοχείο με βαλβολίνη για τα διαφορικά και το σαζμάν.
• Δοχείο με υγρό φρένων, τιμονιού, αμπραγιάζ.
• Δοχείο με έξτρα καύσιμο και κατάλληλο χωνί για το τεπόζιτο.
• Μεγάλο φακό και αρκετές αλκαλικές μπαταρίες.
• Φτυάρι.
• 2 σανίδες (μήκους περίπου 75 cm).
• Ταπέτο για το έδαφος (επισκευή, αλλαγή τροχού κ.λ.π.).
• Σκοινί ρυμούλκησης και ιμάντα για ρυμούλκηση (recovery strap).
• Ναυτικά κλειδιά.
• Χειροκίνητο εργάτη (κρικ).
• Αυτοκόλητη υφασμάτινη ταινία (φαρδιά).
• Μονωτική ταινία.
• Σύρμα.
• Spray WD-40.
• Στουπιά και πατσαβούρια.
• Χιονοαλυσίδες με εντατήρες.
• Γάντια εργασίας.
• Βασικό σετ εργαλείων.
• Μπουζόκλειδο.
• Καλώδια γεφύρωσης για μπαταρία.
• Ανταλλακτικές ασφάλειες και λάμπες.
• Πιεσόμετρο ελαστικών.
• Μερικά βασικά ανταλλακτικά.
• Εγχειρίδιο συντήρησης για το 4x4.
• Αδιάβροχο.
• Στερεά τροφή.
• Χάρτες (τους καλύτερους) για την περιοχή και κατάλληλους οδηγούς βιβλία.
• Πυξίδα και ακόμα καλύτερα GPS.
• Φωτοβολίδες διάσωσης.
• Αδιάβροχα σπίρτα.
• Σουγιάς.
• Κουβέρτα.
• Δοχείο με πόσιμο νερό, τουλάχιστον 3 λίτρα ανά άτομο.
• Κινητό τηλέφωνο (για όπου «πιάνει») οπωσδήποτε με φορτιστή αυτοκινήτου.
• Φορητό ασύρματο για συννενόηση με την παρέα.
• Ενα τσεκουράκι.
• Σακκούλες σκουπιδιών.
• Ελαστικά σχοινιά στερέωσης πραγμάτων.
• Εξτρα ζεστά ρούχα (ακόμα και το καλοκαίρι).
• Γυαλιά ηλίου και τυχόν δεύτερο ζευγάρι γυαλιών όρασης.
• Καπέλο.
• Σκηνή, υπόστρωμα και υπνόσακκους.
• Σύνεργα μαγειρέματος και μαχαιροπήρουνα.
• Χαρτί τουαλέτας.
• Σαπούνι.


Μετά την εξόρμηση.
Οταν εγκαταλείψουμε τον χωματόδρομο πρώτα πρέπει να απενεργοποιήσουμε τα μπλοκέ διαφορικά και να ρίξουμε μια ματιά στο 4x4 για μικροζημιές που μπορούν να επηρεάσουν την επιστροφή μας, όπως σκισίματα των ελαστικών, στραβωμένα παρατίμονα, διαροές υγρών κ.λ.π.
Οταν επιστρέψουμε σπίτι από την εκδρομή υπάρχουν μερικά που πρέπει να κάνουμε. Κάντε ένα μικρό σέρβις στα υγρά, λάδια, φίλτρα αφού αυτά πρέπει να αλλάζονται συχνότερα - συντομότερα όταν κάνετε διαδρομές εκτός δρόμου. Τα διαφορικά, το σαζμάν, το σύστημα μετάδοσης της κίνησης και τα φρένα μπορεί να έχουν επηρεαστεί από νερά και λάσπες. Το λιγότερο θα πρέπει να καθαριστούν.
viewtopic.php?t=1222
Η γνώση είναι δύναμη!!!
Άβαταρ μέλους
tetradusterios
Δημοσιεύσεις: 829
Εγγραφή: Παρ Απρ 06, 2012 8:40 pm
Τοποθεσία: ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Re: Χρήσιμες συμβουλές για κίνηση «εκτός δρόμου» (Off-Roadin

Δημοσίευση από tetradusterios »

Και ακόμα ένα άρθο ενδιαφέρον.


Πηγή: http://www.offroadclub.gr

Συμβουλές για την εκτός δρόμου οδήγηση

Τα τετρακίνητα οχήματα συνυπάρχουν με το φυσικό περιβάλλον, άρα και η προστασία του πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα του οδηγού.
Εάν σεβαστούμε τη φύση και τα φαινόμενά της σίγουρα μια δραστηριότητα θα έχει θετικό αποτέλεσμα.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η οδήγηση ενός τετρακίνητου οχήματος σε φυσικό έδαφος είναι πολύπλευρη:
• Στον τρόπο οδήγησης
• Σε εξοπλισμό οχήματος
• Σε αντιμετώπιση των κατά τόπου καιρικών φαινομένων
• Αλλά και σε τρόπους αποφυγής και απεγκλωβισμού υμών
Έτσι λοιπόν μην υπερεκτιμάμε τις δυνατότητες μας αλλά και του οχήματος μας έναντι της φύσης. Όταν είμαστε ομάδα πάνω από δυο οχήματα πρέπει να μάθουμε και να λειτουργούμε σαν ομάδα. Μόνον μια καλή και άρτια οργανωμένη ομάδα μπορεί να ολοκληρώσει με ασφάλεια μια δραστηριότητα.
Η καλή προετοιμασία είναι:
1. Καλός χάρτης της περιοχής
2. Πρόβλεψη καιρικών συνθηκών
3. Έλεγχος οχήματος
4. Επιλογή παρέας με δεύτερο όχημα
5. Απαραίτητος εξοπλισμός για εκτός δρόμου οδήγηση
6. Καλή διάθεση

Ξεκινήστε με μια μονοήμερη εντός η εκτός Αττικής, να θυμάστε ποτέ μόνοι σας αλλά πάντα και με ένα άλλο όχημα καλά εξοπλισμένο. Μερικοί κανόνες:
- Την τετρακίνηση, για όσα οχήματα είναι κατά επιλογή, να την έχετε πάντα όταν κινείστε σε χωματόδρομο άσχετα εάν είναι δύσκολος η όχι, αφού με την τετρακίνηση έχουμε καλύτερο έλεγχο του οχήματος
- DIF / LOCK η μεσαίο διαφορικό, σε δύσκολες καταστάσεις να είναι πάντα κλειδωμένο
- LOW δηλ. την κοντή σχέση στο βοηθητικό (για όσα οχήματα διαθέτουν) να την βαζουμε πριν το δύσκολο πέρασμα κι όχι αφού κολλήσουμε γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε εκ των υστέρων.
- Εάν στη διαδρομή μας συναντήσουμε κάποιο εμπόδιο, όπως νεροφάγωμα, πεσμένο δένδρο, κατολίσθηση, ποτάμι, ή βγούμε από το δρόμο, από λάθος χειρισμό, πρέπει να κατανοήσουμε ότι στην εκτός δρόμου οδήγηση, κάθε πρόβλημα έχει και διαφορετικό τρόπο λύσης.
- Φροντίζουμε να θυμόμαστε σημεία που είχε σήμα το κινητό κατά την διάρκεια της διαδρομής.
- Όταν προσπαθείτε να περάσετε ένα δύσκολο κομμάτι μην σπινάρετε άσκοπα, δημιουργείτε πρόβλημα εδάφους στον επόμενο αλλά και στο όχημα σας.
- Μην στρίβουμε ποτέ σταματημένο το όχημα :
α) δημιουργούμε φθορά στο σύστημα διεύθυνσης
β) μετατοπίζουμε το υλικό κάτω από τον τροχό με αποτέλεσμα να ακινητοποιείτε το όχημα
- Όταν ένα όχημα ακινητοποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο, και μας καλέσει για βοήθεια, δεν πλησιάζουμε πολύ κοντά, γιατί μπορεί να εγκλωβισθούμε και εμείς.

Να παρατηρούμε πάντα:
* τον καιρό
* σημεία για καταφύγιο
* υλικά που θα χρησιμεύσουν σε έκτακτη ανάγκη
* πηγές
* στάνες
* συστάδες από δένδρα
* κομμένοι κορμοί

Εξοπλισμός Υποστήριξης αυτοκινήτων εκδρομών

• ΕΡΓΑΤΗΣ ΕΜΠΡΟΣ-ΠΙΣΩ
• ΤΡΟΧΑΛΙΕΣ ΣΠΑΣΤΕΣ 3 ΤΕΜ.
• ΝΑΥΤΙΚΑ ΚΛΕΙΔΙΑ 10 ΤΕΜ.
• C.B.
• ΣΥΡΜΑΤΟΣΧΟΙΝΟ 30 ΜΕΤΡΑ 8 ΧΙΛ. 2ΤΕΜ
• ΣΧΟΙΝΙ 30ΜΕΤΡΑ 10-12 ΧΙΛ.
• ΣΧΟΙΝΙ 30 ΜΕΤΡΑ 6 ΧΙΛ.
• ΓΑΝΤΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ 2 ΤΕΜ
• ΛΑΣΤΙΧΑ ΠΡΟΣΔΕΣΗΣ 10 ΤΕΜ.
• ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
• ΤΣΑΠΑ ΜΕ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΛΑΒΗ
• ΦΤΥΑΡΙ
• ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟ
• ΠΡΙΟΝΙ ΧΕΙΡΟΣ
• ΠΑΣΣΑΛΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΜΕ ΚΡΙΚΟΥΣ
• ΣΧΑΡΕΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ 2 ΜΕΤΡΑ 2ΤΕΜ
• ΙΜΑΝΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΙΑ 2 ΤΕΜ.
• ΙΜΑΝΤΕΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΙΑ 4 ΤΕΜ
• ΦΑΚΟΣ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΣ
• ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΦΑΚΟΥ ΕΦΕΔΡΙΚΕΣ
• ΓΑΛΟΤΣΕΣ
• ΜΠΟΤΑΚΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
• ΓΚΕΤΕΣ
• ΦΟΡΜΑ ΧΙΟΝΙΟΥ
• ΥΠΝΟΣΑΚΟΣ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ-ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ
• ΠΑΓΟΥΡΙ ΜΙΚΡΟ
• ΠΑΓΟΥΡΙ ΜΕΓΑΛΟ
• ΣΟΥΓΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
• ΣΕΤ ΦΑΓΗΤΟΥ (πιρούνι- κουτάλι- μπρίκι- κατσαρολάκι-μπωλ)
• ΚΑΜΙΝΕΤΟ
• ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ
• ΣΑΚΙΔΙΟ ΠΛΑΤΗΣ (ρούχα-3 ζεύγη κάλτσες—γιλεό—γάντια ψύχους}
• ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΕΙΡΟΣ
• ΤΡΟΜΠΑ ΑΕΡΟΣ
• ΣΕΤ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ
• ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟΥΣ
• ΚΙΑΛΙΑ


Τι χρειάζομαι για τις εκτός δρόμου εξορμήσεις μου ? (Dr. Caoutchouk)


Από την πολύχρονη εμπειρία μου σε εκδρομές έφτιαξα έναν κατάλογο για το τι πρέπει να έχει ένα αμάξι για τετρακίνητες εξορμήσεις με η χωρίς ύπνο στην ύπαιθρο.
Ανάλογα με τον καιρό και το είδος εκδρομής αφαιρώ η συμπληρώνω:
• ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ
• ΛΑΜΠΑ ΘΥΕΛΗΣ
• ΣΠΑΓΚΟ
• ΣΧΟΙΝΙ
• ΠΥΞΙΔΑ
• ΜΠΛΟΚ
• ΣΤΥΛΟ
• ΚΑΝΙΣΤΡΟ
• ΧΤΑΠΟΔΙΑ
• ΜΑΧΑΙΡΙ
• ΦΩΤ.ΜΗΧΑΝΗ
• ΒΙΝΤΕΟ
• ΦΙΛΜ
• ΟΜΠΡΕΛΑ
• ΠΛΑΚ.ΚΟΥΝ
• ΠΑΤΖΟΣ
• ΣΧΟΙΝΙ ΦΙΔΙΩΝ
• ΚΙΑΛΙΑ
• ΦΤΥΑΡΙ
• ΓΚΑΖΙ
• ΕΣΤΙΑ
• ΣΧΑΡΕΣ
• ΚΑΡΒΟΥΝΑ
• ΨΥΓΕΙΑΚΙ
• ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΧΗΜΙΚΗ
• ΣΚΗΝΗ
• ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ
• ΚΡΕΒΑΤΙ
• ΠΙΑΤΑ
• ΠΙΡΟΥΝΙΑ
• ΜΑΧΑΙΡΙΑ
• ΚΟΥΤΑΛΙΑ
• ΠΟΤΗΡΙΑ
• ΜΠΡΙΚΙ
• ΤΗΓΑΝΙ
• ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ
• ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ
• ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΕΣ
• ΤΡΑΠΕΖΙ
• ΚΑΡΕΚΛΕΣ
• ΔΙΣΚΟΙ ΦΑΓΗΤΩΝ
• ΜΩΡΟΜΑΝΤΙΛΑ
• ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΕΣ
• ΒΙΤΕΞ
• ΣΑΚ.ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
• ΣΥΡΜΑΤΑΚΙΑ ΑΖΑΞ
• ΑΒΑ ΠΙΑΤΑ
• ΚΟΥΒΑΣ
• ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ
• ΠΑΓΟΚΥΨΕΛΕΣ
• ΠΑΓΑΚΙΑ
• ΘΕΡΜΟ ΝΕΡΟΥ
• ΧΑΡΤΟΜΑΝΤΙΛΑ
• ΣΟΥΓΙΑΣ
• ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ
• ΖΑΧΑΡΗ
• ΚΑΦΕΣ
• ΓΑΛΑ
• ΤΣΑΙ
• ΚΑΚΑΟ
• ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ-ΡΙΓΑΝΗ-ΛΑΔΙ
• ΛΕΜΟΝΙΑ
• ΤΣΙΧΛΕΣ
• ΚΕΙΚ
• ΝΕΡΟ
• ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ-ΜΠΥΡΕΣ
• ΠΑΝΤ ΜΑΚΡΥ
• ΠΑΝΤ ΚΟΝΤΟ
• ΠΟΥΛΟΒΕΡ
• ΦΟΥΤΕΡ
• ΜΠΟΥΦΑΝ
• ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ
• ΓΙΛΕΚΟ
• ΦΑΝΕΛΑΚΙΑ
• ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ
• ΕΣΩΡΟΥΧΑ
• ΚΑΣΚΟΛ
• ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
• ΜΠΟΤΑΚΙΑ
• ΓΑΛΟΤΣΕΣ
• ΚΑΛΤΣΕΣ
• ΖΩΝΗ
• ΜΑΝΤΗΛΙ
• ΜΑΓΙΟ
• ΠΕΤΣΕΤΕΣ
• ΣΕΝΤΟΝΙΑ
• ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ
• ΜΑΞΙΛΑΡΙ
• ΚΑΠΕΛΟ
• ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ
• ΘΗΚΗ ΡΟΥΧΩΝ
• ΚΡΕΜΑΣΤΡΑ
• ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ
• ΥΓΙΕΙΝΗ
• ΟΔ/ΚΡΕΜΑ
• ΟΔ/ΒΟΥΡΤΣΑ
• ΑΦΡΟΣ ΞΥΡΙΣΜ
• ΞΥΡΑΦΑΚΙΑ
• ΧΤΕΝΑ
• ΚΟΛΟΝΙΑ
• ΣΑΠΟΥΝΙ
• ΣΑΜΠΟΥΑΝ

Οδήγηση 4x4


Μετά από κάποια χρόνια συστηματικής εξερεύνησης της Ελλάδας με τετρακίνητα οχήματα μπορούμε να έχουμε κάποιες απόψεις όσον αφορά την οδήγηση και χρήση του 4x4 αλλά και την εμπειρία στην διαβίωση και επιβίωση στη φύση και του άρτιου και σωστού εξοπλισμού που χρειάζεται γι' αυτή τη δραστηριότητα. Τα τετρακίνητα οχήματα συνυπάρχουν με το φυσικό περιβάλλον αφού η προστασία του αποτελεί βασικό μέλημά μας.

Εάν σεβαστούμε την φύση και τα φαινόμενα της σίγουρα η δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Να έχετε υπ όψιν σας ότι κάθε δραστηριότητα είναι πολύπλευρη σε εξοπλισμό, σε αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων, αλλά και σε τρόπους απεγκλωβισμού. Για τον λόγο αυτό μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητες σας αλλά και του οχήματος έναντι των στοιχείων της φύσης.

Η καλή προετοιμασία είναι—αναγνώριση εδάφους—πρόβλεψη καιρού—κατάσταση οχήματος—απαιτούμενα υλικά για εκτός δρόμου οδήγηση—επιλογή δεύτερου οχήματος—κατάλογος εφοδίων.

Όλοι μπορούν να οδηγήσουν σε φυσικό έδαφος αφού ακολουθήσουν βασικές αρχές και κοινή λογική. Αφού μάθετε τα βασικά για το όχημα σας το επόμενο βήμα είναι η εξάσκηση, πρέπει να μάθετε το όχημα σας τα όρια του καθώς και τα δικά σας. Στο χώρο της εκτός δρόμου οδήγησης κάθε πρόβλημα έχει και διαφορετική λύση. Εξετάστε σοβαρά το πρόβλημα ακολουθήστε όχι την γρηγορότερη αλλά την ασφαλέστερη λύση όσο χρόνο και να σας πάρει. Να θυμάστε ποτέ μόνοι σας αλλά πάντα και με ένα άλλο όχημα καλά εξοπλισμένο.

Τον εξοπλισμό (εάν έχετε) να είναι σε θέση εύχρηστη, μην τον κρύβετε η τον εγκλωβίζετε με αλλά αντικείμενα για να είναι και εύκολος για την συντήρηση του. Την τετρακίνηση να την έχετε πάντα πριν το δύσκολο πέρασμα κι όχι αφού κωλύσετε γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα βγείτε από το δύσκολο σημείο. Όταν περνάτε ποτάμι - λάσπη - χιόνι και γενικά δύσκολα σημεία φροντίστε να υπάρχει τοποθετημένος ιμάντας ένας η περισσότεροι στη δέστρα εμπρός η πίσω ανάλογα έτσι ώστε να μπορεί ένα άλλο όχημα να σας τραβήξει γρήγορα εάν χρειασθεί και χωρίς δυσκολία. Να ελέγχετε πάντα το σημείο πρόσδεσης του οχήματος σας ως προς την αντοχή του αλλά και την τυχόν τροποποίηση τους ανάλογα με τις ανάγκες σας.

ΟFF ROAD

Οδήγηση σημαίνει κοντές σχέσεις και πολύ μικρή ταχύτητα. Οδηγείτε όσο πιο αργά μπορείτε και αφήστε το όχημα να έρπει στο ανώμαλο έδαφος αποφεύγοντας τον συμπλέκτη και μαθαίνοντας να χρησιμοποιείται την ροπή του.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Όταν το όχημα σας σβήσει σε μεγάλη ανηφορική κλήση μην πατήσετε τον συμπλέκτη αλλά μόνον το φρένο, και στην συνεχεία φροντίστε να κατεβείτε όσο μπορείτε σε ευθεία γραμμή ως προς την κλίση του σημείου. Τα χέρια στο τιμόνι. Οι αντίχειρες πρέπει να βρίσκονται εξωτερικά του τιμονιού. Όταν οδηγούμε εκτός δρόμου κοιτάμε πάνω από το καπό και όχι αριστερά βγάζοντας το κεφάλι μας έξω και άλλες κλασικές λανθασμένες κινήσεις. Να θυμάστε πάντα το επόμενο εμπόδιο όταν περνάτε κάποιο άλλο. ΜΗ σταματάτε ποτέ μπροστά σ' αυτό για να κάνετε άλλες εργασίες εκτός από ενέργειες περάσματος. Όταν κάνετε όπισθεν προσέξτε τα κρυφά σημεία. Μην παίρνετε φόρα για να περάσετε ένα σημείο η εμπόδιο (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ).

Πριν σταματήσετε ελέγξτε το χώρο γύρο σας, μην σταματάτε ποτέ σε σημείο που ίσως δημιουργηθεί κατολίσθηση -πτώση βράχων-δένδρων- η σε σημεία που μπορεί να πέσει κεραυνός κατά την διάρκεια ενός καιρικού φαινομένου, αλλά βρείτε ανάλογα με την περίπτωση ασφαλές μέρος Να προσέχετε περάσματα από σαθρά εδάφη ενώ έχει βρέξει και οι ρίζες από τα δένδρα σχεδόν φαίνονται. Μην μπαίνετε σε δύσκολο κομμάτι ενώ το καιρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη η το βαρομετρικό είναι χαμηλό χρειάζεται εμπειρία γρήγορες κινήσεις και άρτιο εξοπλισμό για έναν δρόμο που έχει υποστεί (κατολίσθηση -νεροφάγωμα-πτώση βράχων η δένδρων κλπ).

Όταν προσπαθείτε να περάσετε ένα δύσκολο κομμάτι ΜΗ σπινάρετε άσκοπα ,δημιουργείτε πρόβλημα εδάφους στον επόμενο αλλά και στο όχημα σας. ΜΗ στρίβετε ποτέ σταματημένο το όχημα 1) δημιουργείτε μηχανική φθορά 2)μετατοπίζετε το υλικό κάτω από τον τροχό παραμορφώνετε η μπάρα του τιμονιού.

ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΕ ΣΑΘΡΟ ΕΔΑΦΟΣ

Λάσπη προσοχή στα λιμνάζοντα νερά κρύβουν παγίδες -πέτρες -ξύλα -αυλακιά από αγροτικά μηχανήματα, να ακολουθείτε πάντα τις ρόδιες του μπροστινού οχήματος και μην ανοίγετε καινούργιες. Στροφή ανηφορική δεξιά με χιόνι η λάσπη με λάκκο δεξιά. Ανοιγόμαστε αριστερά όσο πιο κάθετα μπορούμε και στρίβουμε τελευταία στιγμή δεξιά δηλ. όσο μπορούμε σε σχήμα γάμα. Εάν για οποιοδήποτε λόγω κολλήσετε μην επιμείνετε γιατί το πίσω μέρος του οχήματος θα φύγει δεξιά, βάζουμε λοιπόν την όπισθεν με αριστερό τιμόνι ελεγχόμενο. Προσοχή όταν κάνετε όπισθεν το όχημα δεν ελέγχετε εύκολα λόγω κλίσης και βάρους.

ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΕ ΠΕΤΡΩΔΕΣ ΕΔΑΦΟΣ

Τα πετρώδη εδάφη στην εκτός δρόμου οδήγηση χωρίζονται σε δυο κατηγορίες.1) των ορεινών διαβάσεων όπου κύριο χαρακτηριστικό είναι οι κοφτερές πέτρες που δημιουργούνται από κατολισθήσεις λόγω πάγου ,όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην σκίσουμε κάποιο λάστιχο ,οι πέτρες αυτές είναι μικρού μεγέθους και συνήθως δεν δίνουμε την ανάλογη προσοχή κατά την διάρκεια της οδήγησης.

Ο μοναδικός τρόπος οδήγησης σε παρόμοιο σημείο είναι χαμηλή ταχύτητα και οι ελιγμοί η να απομακρύνουμε τις πλέον κοφτερές και να μην οδηγούμε στην τύχη.2)σε διαδρομές μέσα η πλάι στο ποτάμι θα συναντήσουμε πέτρες στρογγυλές η βράχους λείους.

Ο κίνδυνος για να κόψουμε κάποιο λάστιχο είναι μικρός, αλλά χρειάζεται προσοχή όταν το όχημα κατεβαίνει την πέτρα λόγω της λείας και ομαλής επιφάνειας θα πέσουμε απότομα, σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η απόσταση της καρότσας από το έδαφος και θα ακούσουμε τον γνώριμο ήχο. Εάν αποφασίσετε να ανεβείτε μια σχετικά μεγάλη πέτρα το σωστό πέρασμα είναι το κέντρο εάν όμως δεν είστε σίγουροι πατήστε την λίγο και από μέσα.

ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ

Σε φρέσκο χιόνι 1-2 ημερών και πολύ χιόνι η αλυσίδα χρησιμοποιείται. Αλλά 3-4 ημερών με παγετό και λίγη ηλιοφάνεια ποτέ αλυσίδα. Εάν θέλετε να ανοίξετε δρόμο σε απάτητο χιόνι βάλτε τις αλυσίδες πίσω έτσι ώστε οι μπροστινοί τροχοί να στρώνουν μόνον και όχι να βυθίζονται, και οι πίσω να πατάνε σε συμπιεσμένο χιόνι και όχι σε αλεσμένο έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε πάντα όπισθεν, με την προϋπόθεση ποτέ σπινάροντας αλλά μαλακό γκάζι και γρήγορο και όσο το δυνατόν καλύτερα ελαστικά.

Στην περίπτωση χιόνι 3-4 ημερών και πάνω πάντα να ασφαλίζετε το όχημα σα με καθαρή ρόδια (πέλμα) και ποτέ να μην πλησιάζετε άλλο όχημα πολύ κοντά σε τέτοιο έδαφος σε καμία περίπτωση. Ποτέ μην φρενάρετε στο χιόνι γιατί δημιουργείται πάγος και δεν θα μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά εύκολα. Εάν θέλετε να κάνετε ανάστροφη στο χιόνι (σε απάτητο) μην κάνετε ημικύκλια αλλά ακτινωτά στρώνοντας σιγά -σιγά το έδαφος.

Μην κάνετε ποτέ γκαπ για ξεκόλλημα. Πάγος :συνήθως υπάρχει σε σημεία ανήλια γι' αυτό όταν οδηγείτε μέρα νύκτα να ξέρετε πάντα την θέση του ήλιου. Στο πάγο είστε ένα απλό Ι.Χ. Μην προσπαθείτε ποτέ να βγείτε από ρόδια χιονιού ή λάσπης βαθιά, τουλάχιστον κατά την διάρκεια αυτής της κίνησης μην πατάτε πολύ γκάζι γιατί κάποια στιγμή ίσως βουτήξει και σας βγάλει από την πορεία σας, θέλει γρήγορα -και δυνατά χέρια

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΥΔΑΤΙΝΟ ΠΕΡΑΣΜΑ

Εάν κατά την διάρκεια απεγκλωβισμού σε σαθρό σημείο ποτάμια-η κορυφή εγκαταλείψτε την προσπάθεια όταν δείτε χαμηλό βαρομετρικό. Μην παίζετε με την φύση, επιστρέψτε από σίγουρο και γρήγορο δρόμο, κατεβείτε χαμηλά αλλά μην περνάτε ποτάμια. Εάν βρέχει και θέλετε να περάσετε μια ξερή η όχι υδάτινη δίοδο σταματήστε πριν, ακουστέ προσεκτικά για κάποιον ήχο σαν βοή και προς την κατεύθυνση εισόδου, ελέγξτε μήπως γέρνουν κλαδιά από αέρα χωρίς να φυσά στην γύρω περιοχή είναι σημάδια κατεβασιάς.

Πολλοί από εσάς σίγουρα αυτό το φαινόμενο δεν το ξέρουν η δεν το έχουν δει. Είναι ένας τάκος νερού ύψους 3-5 μέτρων και μπροστά του έχει διάφορα αντικείμενα δένδρα-βράχους η και ζώα που βρέθηκαν στην ποτάμια, στο πέρασμα του σαρώνει τα πάντα. Ποτάμι με ήρεμα νερά έχει λάσπη. Ποτάμι με ορμητικά νερά έχει πέτρα. Πάντα να ελέγχετε από εκεί που έρχεται το ποτάμι για κλείσιμο του καιρού.

ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΑΝΩ ΤΩΝ 1.600 μ.

Αμέσως έρχεται στο μυαλό μας ή σταθερή μείωση της πυκνότητας του αέρα.
Αποτέλεσμα πρώτο: Κάθε 100 μέτρα ύψους χάνουμε 1 ίππο δύναμης από το κινητήρα. Γι΄ αυτό να ελέγχουμε το πεντάλ του γκαζιού. Έχουμε μεγάλη κατανάλωση και υπερθέρμανση του κινητήρα. Η ανάγκη των υπερσυμπιεστών δεν βγήκε για γρήγορη οδήγηση , αλλά για ορεινά περάσματα μεγάλων αποστάσεων και κλίσεων.
Αποτέλεσμα δεύτερο: Ζαλάδες. Μην πανικοβάλλεστε , ηρεμήστε και θα συνέλθετε το πολύ σε ένα τέταρτο της ώρας. Μην κάνετε αμέσως χειρονακτική εργασία.

ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΛΟΓΩ ΥΨΟΜΕΤΡΟΥ

Σε γενικές γραμμές οι ορεινές διαβάσεις έχουν σαθρά εδάφη. Γι΄ αυτό τα περάσματα είναι ευάλωτα και δύσκολα και μετά από μία βροχή θα έχουμε ενδεχομένως και κατολισθήσεις. Οι κατολισθήσεις σε μεγάλα υψόμετρα οφείλονται σε 2 λόγους :
1. Φερτό υλικό από τα πιο ψηλά λόγω ισχυρής βροχόπτωσης συνήθως σε υδάτινα περάσματα.
2. Λόγω χιονιού στα προσήλια σημεία το βράδυ παγώνουν και διαστέλλονται ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας συστέλλονται σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση της μάζας προκαλώντας κενό μεταξύ τους σαν αποτέλεσμα σαθρό έδαφος οπότε έχουμε συνήθως κατολίσθηση του εδάφους η πτώση βράχων η δένδρων.

Όταν βλέπετε μία βροχή ή πεσμένα δένδρα ή κατολισθήσεις που ήδη έχουν γίνει το ίδιο μπορεί να επαναληφθούν και πιο κάτω. Γι αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε παρόμοια περάσματα. Να έχετε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων , χαμηλή μουσική , χαμηλή ταχύτητα και ποτέ μη σταματάτε σε σαθρά εδάφη.

ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ OFF ROAD

Η ηλεκτρική εκκένωση χρειάζεται την λιγότερη δυνατή αντίσταση και συνήθως το πιο κοντινό σημείο από αρχής γενομένης.Γι αυτό εάν συναντήσετε καταιγίδα μην πανικοβληθείτε αλλά και μην την αμελήσετε. Εάν είστε πεζός πετάξτε ότι μεταλλικό αντικείμενο έχετε επάνω σας κλειδιά , τηλέφωνο , ζώνες με μεταλλικές αγκράφες τότε πέφτουμε στο έδαφος ρίχνοντας πάνω μας ένα αδιάβροχο ή εάν υπάρχει σπηλιά μπείτε μέσα τουλάχιστον 2 μέτρα από την είσοδο της. Μην κάθεστε κάτω από δένδρα άσχετα αν είναι δάσος ή όχι.

Αν είστε σε δάσος καθίστε στο μεσοδιάστημα δύο χαμηλών δέντρων. Αν είστε στο όχημά σας κατά την διάρκεια του φαινομένου σπάνια κινδυνεύετε από απευθείας εμβολή κεραυνού, αλλά όταν κατεβείτε υπάρχει κίνδυνος ηλεκτρικής φόρτισης του οχήματος και λόγω των ελαστικών να μην έχει διοχετευθεί στο έδαφος και την στιγμή που ανοίξετε την πόρτα πιάνοντας μεταλλικό μέρος του οχήματος και πατώντας στο έδαφος να γίνει το μοιραίο.

Για το λόγο αυτό ή πηδάμε από το αυτοκίνητο ή προσέχουμε που θα στηριχτούμε. Να πηγαίνουμε με χαμηλή ταχύτητα ώστε αν πέσει κοντά ο κεραυνός να μην σας τρομάξει ο εκκωφαντικός θόρυβος και χάσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Επιβίωση και διαβίωση στη φύση

Επιβίωση είναι η ανεύρεση τρόπου ούτως ώστε να παραμείνετε ζωντανός.
Ότι εφόδιο έχετε θα θεωρηθεί χρήσιμο. Να γνωρίζετε τι μπορείτε να πάρετε από την φύση και να το χρησιμοποιείτε τέλεια. Να μπορείτε με οποιοδήποτε καιρικές συνθήκες να επιλέξετε το σωστό δρόμο επιστροφής με ασφάλεια, χωρίς χάρτες, πυξίδα.
Η υγεία και η φυσική κατάσταση καθώς και των συντρόφων παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση της ομάδας.

Τρόπος κατασκευής καταλόγου εφοδίων

Πόσο μακριά θα μείνω ?
Πόση τροφή χρειάζομαι ?
Μήπως πρέπει να πάρω νερό ?
Πήρα μαζί αρκετά κατάλληλα ρούχα για τον καιρό που θα αντιμετωπίσω ? ( εφεδρείες )
Ειδικά εφόδια που ίσως χρειασθώ ?
Κατάλληλο φαρμακείο ?

Σε περίπτωση αναγκαστικής επιβίωσης
Ξεπεράστε :
Φόβο και ανησυχία
Πόνο ασθένεια – τραυματισμό
Κρύο
Νύστα
Πλήξη
Μοναξιά – απομόνωση
Μπορείτε ? πρέπει

Απαραίτητα στοιχεία για να επιβιώσεις :
Τροφή , φωτιά, καταφύγιο, νερό.

Νερό : ο μέσος άνθρωπος χάνει 2 με 3 κιλά νερό /ημέρα. Ακόμη και αυτός που κάθεται στην σκιά χάνει 1,5 / ημέρα.

Πώς να διατηρείτε τα υγρά των σώματος :
1) Όχι κάπνισμα. Ξεκούραση.
2) Μείνετε σε μέρος σκιερό ( αν δεν υπάρχει φτιάξε στέγαστρο ). Μείνετε ψύχραιμος.
3) Τα λίπη δύσκολα χωνεύονται και χρειάζονται πολλά υγρά από τον οργανισμό για την πέψη.
4) Ποτέ οινοπνευματώδη ποτά

Πως βρίσκουμε νερό

Πρώτα θα ψάξουμε στα φυσικά κοιλώματα ( κοιλάδες ) όπου συνήθως συγκεντρώνεται νερό.
Όταν είστε σε βουνό κοιτάξτε στις διάφορες σχισμές.
Θυμηθείτε πάντοτε να βράζετε το νερό που προέρχεται από λιμνούλες.

Τα ζώα, δείκτες ύπαρξης νερού.
Θηλαστικά : τα περισσότερα ζώα χρειάζονται τακτικά νερό.
Τα χορτοφάγα δεν απομακρύνονται από το νερό επειδή και την αυγή και την δύση χρειάζονται νερό.
Συχνά τα αποτυπώματα των ζώων σας οδηγούν στο νερό ( όχι σαρκοφάγα ).

Πουλιά : ( που τρώνε σπόρους ). Όταν πετάνε ευθεία και χαμηλά σημαίνει ότι πάνε για νερό. Όταν έχουν πιει νερό είναι βαρύτερα και πάνε από κλαδί σε κλαδί.
Ακολουθείστε τα και θα βρείτε νερό.

Τα δέντρα και τα φυτά τραβούν την υγρασία από το έδαφος.
Πάρτε την υγρασία του δέντρου τυλίγοντας μια πλαστική σακούλα γύρω από ένα κλαδί γεμάτο φύλλα, η εξάτμιση από τα φύλλα θα δημιουργήσει υγρασία.

Χειμώνας επιβίωση

Τα ρούχα πρέπει να είναι Ευρύχωρα . Αφήστε τον αέρα να κυκλοφορεί
Να διατηρήστε Στεγνοί μέσα και έξω
Αποφύγετε την Υπερθέρμανση ( εξασφαλίστε τον εξαερισμό του σώματος )
Να διατηρήστε Καθαροί η βρωμιά και τα λίπη εμποδίζουν τον εξαερισμό του σώματος.

Καταφύγιο

Που δεν πρέπει να κατασκηνώσετε :

1) Σε κορυφές βουνών λόγω αέρα, κατεβείτε πιο χαμηλά και βρείτε κάπου που να κόβει ο αέρας.
2) Σε βαθιές κοιλάδες ή τρύπες γιατί έχει υγρασία. Αν το βράδυ έχει ξαστεριά υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί πάγος και να παγώσετε.
3) Σε οροπέδια που το έδαφος είναι υγρό.
4) Σε παρακλάδια οροσειράς που οδηγούν σε πηγές. Τα μονοπάτια τους συχνά χρησιμοποιούνται από τα ζώα που πάνε να ξεδιψάσουν .

Που να κατασκηνώσετε:

Αν είστε ψηλά πηγαίνετε σε πιο χαμηλό μέρος για να βρείτε κάποιο προφυλαγμένο σημείο. Αν όμως είστε σε χαμηλό υγρό έδαφος πρέπει να ανεβείτε κάπου πιο στεγνά. Ψάξτε να βρείτε κάποιο σημείο προφυλαγμένο από τον αέρα και υπερυψωμένο, για να αντιμετωπίσετε τυχόν πλημμύρες ή πτώσεις βράχων.

Η ιδανική θέση που πρέπει να διαλέξετε είναι κοντά σε νερό ή σε δένδρα. Αν όμως εγκατασταθείτε πολύ κοντά στο νερό μπορεί να σας ενοχλούν τα κουνούπια ή να μην ακούτε λόγω του θορύβου την πηγής άλλους θορύβους που μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.

Όταν κατασκηνώσετε σε όχθες ποταμών ελέγξτε το σημείο με την υψηλότερη στάθμη νερού. Στις ορεινές περιοχές τα ποτάμια μετατρέπονται σε χείμαρρους μέσα σε λίγα λεπτά και φουσκώνουν μέχρι και 5μέτρα μέσα σε μια ώρα.

Στις πεδιάδες πρέπει να αποφεύγουμε τις παλιές κοίτες ποταμών. Μια δυνατή βροχή στους γύρω λόφους μπορεί εύκολα και σε δευτερόλεπτα χωρίς προειδοποίηση να πλημμυρίσει την κοίτη.

Εξετάστε προσεχτικά μήπως πάνω από το κεφάλι σας υπάρχουν φωλιές από μέλισσες ή σφήκες και ξερά κλαδιά πάνω στον δέντρο που μπορεί να πέσουν πάνω σας με την επόμενη καταιγίδα ή με ένα δυνατό αέρα.

Να αποφεύγετε απομονωμένα δένδρα που τραβάνε αστραπές ή φροντίστε να βρίσκεστε στις άκρες του δάσους για να ελέγχετε τι συμβαίνει γύρω σας.

Κατασκευή καταφύγιου

Το να ξέρουμε λίγα πράγματα ή πολλά για τα καταφύγια ( τύποι και τρόπους κατασκευής ) δε σημαίνει ότι θα το χρειαστούμε αύριο ή κάποια δεδομένη χρονική στιγμή. Απλά όταν ξέρουμε αισθανόμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας, την οικογένεια μας και έτσι δεν φοβόμαστε την φύση όταν βρεθούμε μόνοι μαζί της .

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά υλικά ξύλα –πέτρες – φλοιούς – δέντρα – χιόνι κ.α αρκεί να είμαστε ήρεμοι στην δύσκολη αυτή περίπτωση. Ο τύπος του καταφύγιου που θα κατασκευάσετε εξαρτάται από τα υλικά , εργαλεία τον χρόνο που έχετε στην διάθεση σας και από τι θέλετε να προφυλαχτείτε ( αέρα – χιόνι – κρύο- βροχή κ.α )

Το μέγεθος εξαρτάται από τα άτομα που θα εγκατασταθεί. Φροντίστε ο χώρος υγιεινής να σκαφτεί όχι προχείρως και να είναι μακριά από το καταφύγιο.

Φωτιά

Η φωτιά είναι απαραίτητη για την επιβίωση, παρέχει ζεστασιά, προστασία, βράζει νερό, μαγειρεύει, διατηρεί την τροφή. Πρέπει να μάθετε ν’ ανάβετε φωτιά οπουδήποτε και με οποιεσδήποτε συνθήκες.

Να μην χρησιμοποιείτε πότε πέτρες υγρές ή πορώδες κοντά στην φωτιά ιδίως πέτρες που έχουν βουτηχτεί στο νερό γιατί μπορεί να εκραγούν όταν ζεσταθούν.

Μην χρησιμοποιείτε καμία που να θρυμματίζεται.

Ξηραμένα χόρτα – πριονίδια-πούπουλα – κλωστές από ρούχα ( βαμβακερά ) αποτελούν καλό προσάναμμα. Επίσης κουκουνάρια, (σπάστε τα σε μικρότερα κομμάτια) αποξηραμένοι μύκητες.
Μη μαζεύετε ξύλα για προσάναμμα κατευθείαν από το έδαφος γιατί είναι σχεδόν πάντα υγρά. Να τα παίρνετε αν είναι σε νεκρά δένδρα αλλά να στέκονται όρθια.

Σκαλίστε το ξύλο κάντε του προεξοχές για ν΄ ανάβει πιο εύκολα. Τα βρεγμένα μπορείτε να τα βάλετε δίπλα στην φωτιά για να στεγνώσουν. Φροντίστε να μην την επηρεάζει ο αέρας και σβήσει ή βάλτε πέτρες ή σκάψτε λάκκο.

Μπορείτε στην μια πλευρά της εστίας να βάλετε ένα εμπόδιο για να αντανακλάται η θερμότητα και να ζεσταίνεστε πιο καλά και ο καπνός πιο ψηλά.

Οδηγίες που πρέπει να ισχύουν σε καταυλισμό :

1) Πάντα η τροφή να είναι καλυμμένη και όχι πάνω στο έδαφος , αν την έχετε πάνω στα δέντρα προφυλάξτε την από ζώα που ζουν πάνω σ’ αυτά.
2) Πάντοτε αφού κάνετε χρήση να βάζετε τα πώματα στα μπουκάλια του νερού και των άλλων δοχείων .
3) Πάντοτε να έχετε τακτοποιημένα τα ρούχα σας και τα εργαλεία σας μην τα αφήνετε κάτω, θα πάρουν υγρασία ή φωτιά ή ακόμα και ζωύφια.
4) Να έχετε συγκεκριμένη θέση για όλα σας τα πράγματα μην τα αφήνετε δεξιά και αριστερά.
5) Ποτέ μην αφήνετε μια φωτιά να καίει μόνη της χωρίς τις ανάλογες προφυλάξεις.

Βασικοί κανόνες επικοινωνίας (Legend)


Άσχετα με τον τύπο του ασυρμάτου που έχουμε επιλέξει θα πρέπει να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες, έτσι ώστε να μην επικρατεί το λεγόμενο «μπάχαλο» που λέμε όλοι όταν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποστάσεις που έχουν τα αυτοκίνητα μεταξύ τους είναι πολύ μικρές οπότε μερικοί κανόνες παραβλέπονται. Οι περισσότεροι έχουν εμπειρία στις ασύρματες επικοινωνίες και τους γνωρίζουν ήδη, ας το δουν σαν μια ευκαιρία να τους θυμηθούν.

1. Μιλάμε καθαρά και με σταθερό τόνο στο μικρόφωνο προσπαθώντας να μην χρησιμοποιούμε «κακές» λέξεις αφού στην παρέα πολύ πιθανόν να υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν έρθει με την οικογένεια τους.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την στιγμή που εκπέμπουμε σίγουρα μας ακούνε κι άλλοι εκτός της δικής μας παρέας.

2. Αναφέρουμε στην αρχή της ομιλίας ή της κλήσης μας ποιος διαβιβάζει. Έτσι γλιτώνουμε «περιττά» μικρόφωνα του τύπου «ποιος είσαι: δεν σε κατάλαβα»

3. Καλό θα ήταν να μην απασχολούμε την συχνότητα με περιττά σχόλια του τύπου «έχει μπει μια πέτρα στο λάστιχο και μου έχει σπάσει τα νεύρα», κάποιος άλλος πιθανόν να έχει κάτι πιο σημαντικό να πει. όπως «προσχή στου χαντάκ».

4. Πάντα ακούμε για λίγο πριν εκπέμψουμε, μπορεί να μιλάει κάποιος χαμηλός σε εμάς σταθμός και άθελα μας να τον πατήσουμε.

5. Εάν π.χ. ο Α ρωτάει κάτι ή απευθύνεται στον Β, όσο και να θέλουμε να σχολιάσουμε ή να προσθέσουμε κάτι, καλό θα είναι να περιμένουμε να απαντήσει ο Β και μετά να μιλήσουμε. Στην αντίθετη περίπτωση το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να πατηθούμε όλοι μαζί και να μην ακουστεί κανένας.

6. Όταν είναι δύσκολη η επικοινωνία λόγω απόστασης, έχουμε την εντύπωση ότι φωνάζοντας στο μικρόφωνο θα ακουστούμε καλύτερα. Αυτό είναι λάθος αφού το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ακουστούμε παραμορφωμένα. Συνεπώς θα πρέπει να μιλάμε με κανονικό τόνο φωνής και από μία απόσταση από το μικρόφωνο 5-10 πόντους περίπου.

7. Όταν κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα ή έχουμε έντονο εξωτερικό θόρυβο καλό είναι να κρατάμε το μικρόφωνο έτσι ώστε η μπροστινή πλευρά που μιλάμε να «κοιτάει» το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Έτσι περιορίζονται οι εξωτερικοί θόρυβοι και κατά συνέπεια ακουγόμαστε καθαρότερα.

8. Όταν είμαστε φορητοί ή κρατάμε το μικρόφωνο έξω από το σταματημένο αυτοκίνητο και φυσάει φροντίζουμε να γυρίσουμε έτσι ώστε ο άνεμος να χτυπάει στο πρόσωπο μας. Έτσι περιορίζουμε τον αέρα που πέφτει στην κάψα του μικροφώνου και μεταφέρεται στον ανταποκριτή μας σαν ένα ενοχλητικό θόρυβο χωρίς να καταλαβαίνει τα λόγια μας..

9. Φροντίζουμε να έχουμε ρυθμίσει το Squelch σε τέτοια στάθμη ώστε μόλις να εξαφανίζεται το παράσιτο. Εάν το ρυθμίσουμε αυθαίρετα «ψηλά» τότε όταν θα απομακρυνθούμε δεν θα ακούμε τους υπόλοιπους.
viewtopic.php?t=1222
Η γνώση είναι δύναμη!!!
Άβαταρ μέλους
Θανος
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 21, 2013 6:23 pm
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Χρήσιμες συμβουλές για κίνηση «εκτός δρόμου» (Off-Roadin

Δημοσίευση από Θανος »

Ωραίο Γιώργο,πολύ χρήσιμο για όλους....
geovil
Δημοσιεύσεις: 465
Εγγραφή: Δευ Απρ 02, 2012 6:33 pm

Re: Χρήσιμες συμβουλές για κίνηση «εκτός δρόμου» (Off-Roading).

Δημοσίευση από geovil »

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες αυτά τα δύο άρθρα.
Έχουν καλύψει όλες σχεδόν τις περιπτώσεις!!!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδικός εξοπλισμός για εκδρομές 4x4”